top of page

Lapsen alaraajojen kehitys

Lapsen normaaliin kehitykseen kuuluu alaraajojen tai niiden osien kiertymiä jo ennen syntymää ja syntymän jälkeen kouluikään asti.  Vaiheet ovat usein ohimeneviä, eivätkä tarvitse erityistä hoitoa. Tyypillisiä huolenaiheita kehitysvaiheissa vanhemmille ovat lattajalka, länkisääret, pihtipolvet, varpailla kävely ja jalkaterät sisäänpäin -kävely.

Jalkaterien kasvu

Ensimmäinen ikävuosi on tärkeä jalan kehityksen kannalta. 1-vuotiaalla jalkaterän pituus on jo lähes puolet lopullisesta pituudesta. Alle 3-vuotiailla jalkaterän kasvu on erittäin nopeaa ja kengät voivat jäädä pieniksi jo parissa kuukaudessa. 3-4-vuotialla jalkaterän kasvu on noin 20 mm vuodessa, jonka jälkeen noin 8-10 mm vuodessa. 10-12-vuotiaana jalkaterän pituus on noin 90 % lopullisesta pituudesta. Jalkaterän kasvu päättyy tytöillä noin 14-vuotiaana ja pojilla noin 16-vuotiaana. Luiden kasvu jatkuu vielä vuosia noin 18-20-vuotiaaksi asti ja siksi huonot kengät voivat muokata jalkaterää, vaikka jalkaterän kasvu olisikin loppunut.

Lattajalka

Yleisin lapsen nilkan ja jalkaterän asentovirhe. Jalka on usein pullea ja pehmeä eikä näin ollen kaarirakenteita näy. Nivelet joustavat ja antavat enemmän periksi.

 

Lattajalka voidaan luokitella rakenteelliseen ja toiminnalliseen lattajalkaan. Rakenteellinen lattajalka on synnynnäinen, pysyvä ja periytyvä. Toiminnallinen lattajalka on lihaksista ja nivelistä johtuva, jolloin jalan lepoasennossa ja varpaille noustessa sisäkaari normaali, mutta kehon painon ollessa päällä, jalkaterän sisäkaari madaltuu. Ikä (pieni), sukupuoli (poika), (yli)paino ja kengät ovat merkittäviä tekijöitä lattajalan kehittymisessä. 

Hoitona on aktiivinen liikunta, jalan lihasten harjoittaminen leikinomaisilla harjoitteilla ja paljasjaloin kävely. Ulkopuolisia tukia ei tule käyttää, paitsi voimakkaissa kantaluun asentomuutoksissa tukevakantaisten kenkien käyttö lihasten harjoittamisen yhteydessä ja liikkumisen jälkeisessä toistuvassa jalkaterän säryssä tukipohjallisten käyttö lihasten harjoittamisen lisäksi. Tukevakantaiset kengät tai tukipohjalliset eivät siis korjaa jalkaterän asentoa.

Länkisääret ja pihtipolvet

Länkisääret tarkoittavat, että polvet ovat kaukana toisistaan nilkkojen ollessa yhdessä. Vastasyntyneillä on länkisääret aina noin 1,5-vuotiaaseen asti. Vastasyntyneillä reiden ja polven välinen kulma on noin 15° ja 1,5-vuotiailla 0°. Kehityksen jatkuessa muodostuu pihtipolvet eli nilkat ovat kaukana toisistaan polvien ollessa yhdessä. 3-vuotiailla reiden ja polven välinen kulma on noin 10° ja kouluikään mennessä kulma on noin 5-7°. 

Lapsen alaraajat tulee olla suunnilleen symmetriset toisiinsa nähden. 3-vuoden iässä ei pidä esiintyä länkisääriä. 7-vuotiailla pihtipolvisuutta ei pidä olla yli 6°. Kipu ei yleensä liity länkisäärisyyteen tai pihtipolvisuuteen. Yleensä perintötekijöistä riippuen osalle jää länkisääret tai pihtipolvet. Tytöillä pihtipolvisuus poikia yleisempää.

Länkisääret ja pihtipolvet eivät tarvitse hoitoa, jos kipua ei esiinny. Toiminnallisiin pihtipolviin eli lihaksista johtuviin voidaan lapsilla tarvittaessa vahvistaa jalkaterän ja pakaran lihaksia. Jos pihtipolvet vielä yli 10-vuotiaalla, kannattaa ottaa yhteyttä lasten ortopediin. Paino tulee pitää normaalin viitearvojen rajoissa.

 

Istuma- ja nukkuma-asennot ovat tärkeitä. Älä anna lapsen istua W-asennossa eli peppu maassa, polvet edessä ja jalkaterät sivulla takana, koska tämä aiheuttaa reisiluun kiertymistä eteen- ja sisäänpäin. Hyvässä istuma-asennossa peppu maassa ja jalkaterät näkyvät eteenpäin katsoessa esim. jalat ristiasennossa edessä. Risti-istunta kiertää reisiluuta ulospäin. Myös jalkojen päällä nukkumista on vältettävä. Jo pientä taaperoa tulee jatkuvasti muistuttaa hyvästä istuma-asennosta.

bottom of page