Hyvät urheilukengät
Yleistä
Alun pitäen kenkien tehtävinä on ollut jalkojen suojaaminen vaarallisilta alustoilta ja kylmältä. Vuosien mittaan kengistä on tullut muotiasuste ja sosiaalisen aseman mittari. 1970-luvulta lähtien urheilujalkineista on haluttu muodikas ja tyylikäs tuote, johon suunnittelijat ovat pyrkineet vastaamaan. Urheilukenkien tärkeimpinä tehtävinä on ehkäistä vammoja ja parantaa suorituskykyä.
Muutaman kymmenen vuoden aikana teknologia on kasvanut räjähdysmäisesti. 1970-luvulta lähtien urheilukenkien valmistajat ovat yhdistäneet kenkiin erilaisia mekanismeja, kuten iskunvaimennusta ja pronaatiotukea, toivoen ja väittäen niiden vähentävät loukkaantumisia. Viime vuosina mekanismeja sisältävien kenkien rinnalle on tullut erilaisia kevyt- ja paljasjalkakenkiä, joissa jalka pääsee toimimaan vapaammin ilman vaimennuksia tai tukia. Tämänkin väitetään vähentävän vammoja.
Kenkävalmistajien tärkein tehtävä on saada kenkiä myydyiksi erilaisten uskomusten ja väitteiden avulla. Kenkiin liittyy paljon kysymyksiä, joihin ei ole pystytty saamaan varmuutta. Iskunvaimennettujen ja ns. ylipronaatiota estävien tai paljasjalkakenkien ei ole luotettavasti ja yksimielisesti todettu vähentävän vammoja.
Altistavia tekijöitä
Vammojen aiheuttajiksi on vaikea tunnistaa yksittäistä tiettyä tekijää. Kokemattomalla ja aloittelevalla juoksijalla sekä vammaherkällä juoksijalla näyttää kuitenkin olevan yhteyttä vammojen kehitykseen. Juoksunopeudella, matkan kestolla tai juoksumäärällä on monimutkainen ja toistaiseksi selittämätön yhteys vammojen syntyyn.
Vammat syntyvät kudoksen ylikuormituksen seurauksena. Kaksien tai useimpien erilaisten urheilukenkien käyttö sekä monipuolinen liikunta kuormittavat tuki- ja liikuntaelimistöä monipuolisesti. Kenkien pohjan erilainen korkeus ja kovuus muuttavat askelta ja sen pituutta, jotka jakavat painetta eri kudoksiin. Lenkkeilyn lisäksi on hyvä harrastaa esimerkiksi erilaisia pallopelejä tai ryhmäliikuntatunteja. Useimpien kenkien käytön on tutkittu vähentävän vammoja jopa 39 % ja monipuolisen liikunnan vähentävän 15 % vammoja.
Hyvä urheilukenkä
Hyvä urheilukenkä suojaa jalkaa, mutta ei anna liiallista iskunvaimennusta tai tukea kaaren kohdalle. Tärkeimpiä ominaisuuksia ovat varpailla riittävästi tilaa sivusuunnassa ja edessä, paino, kärjen ja kannan välinen korkeusero sekä tuettomuus. Miesten kenkäparin koko 44 painon on hyvä olla alle 550 g ja naisten koko 40 alle 450 g. Jokainen 100 g lisää hapenkulutusta noin 1 %, joka on merkittävä erityisesti painavissa kengissä. Mitä enemmän kengät kuormittavat jalkoja, sitä helpommin syntyy vaivoja. Kengissä ei tule olla mitään liikettä tai vakautta ohjaavia tekijöitä, sillä ne häiritsevät jalan normaalia liikettä. Jalan normaalille askellukselle parhaana korkeuserona kärjen ja kannan välillä pidetään alle 0,6 cm. Sen sijaan yli 2 cm korko muuttaa jalkapohjien kuormittumista ja nivelten asentoa. Lapsen 18 cm mittaisessa jalassa 2 cm korko tarkoittaa aikuisen 27 cm mittaisessa jalassa 3 cm korkoa. Näin ollen lapsilla ei tulisi olla korkoa juuri lainkaan.
Siirtyminen vanhoista kengistä uusiin matalakorkoisiin kenkiin, jalan tottuminen saattaa kestää viikkoja tai kuukausia, jos kengät ovat hyvin erilaiset. Ensimmäisenä parina viikkona voi alaraajoissa tuntua lihaskipuja. Kipujen ehkäisemiseksi on hyvä tehdä alaraajojen ja varsinkin lonkan sekä pakaran seutua aktivoivia harjoitteita.
Korkeakorkoisista urheilukengistä siirryttäessä korottomiin kenkiin, on syytä harkita korottoman ja korollisen välimallia muutamaksi kuukaudeksi. Juoksukengät kestävät usein yli 600 km. Kenkien vaihtoväliin ei ole tieteellistä ihanteellista määräaikaa, mutta ne ovat hyvä vaihtaa uusiin, kun kengät näyttävät kuluneilta. Kuluminen on yksilöllistä, johon vaikuttaa moni tekijä, kuten kenkien käyttöaste, käyttääkö vain yksiä kenkiä, sää jne. Epätasainen kuluminen on merkkinä jalkojen virheellisestä toiminnasta, jotka lisäävät vammojen riskiä.
Kenkien ostaminen
-
Ennen kenkien ostamista jalat tulee mitata. Vasen ja oikea jalka ovat usein erimittaisia, jolloin kengän tulee valita pidemmän jalan mukaa.
-
Osta kengät iltapäivällä tai illalla, sillä jalat turpoavat hieman päivän mittaan.
-
Kenkää ei voi ostaa numeron mukaan. Kengännumerot eivät ole kaikissa kenkämerkeissä samoja esimerkiksi toisen merkin sisämitta 26,5 cm on koko 42 ja toisen merkin sisämitta 26,5 cm on koko 41. Lasten kengissä koot ja niiden sisämitat vaihtelevat usein vielä enemmän.
-
Hinta ei määritä laatua
-
Jalan kaaren korkeudella ei ole vaikutusta kenkien valintaan.
-
Vältä ostamasta kenkiä, jotka perustuvat kaupassa tehtyyn myyjän kävelyanalyysiin.
-
Pronaatio on normaalia jalan toimintaa ja iskunvaimennusta kävelyn ja juoksun aikana. Ns. ylipronaation ei pidä yksin olla syy ostaa tietynlaiset kengät, sillä kenkien pronaatiotuet saattavat kehittää jalkoihin ongelmia. Useimmat jalan ylipronaatioon liittyvät vaivat voidaan korjata alaraajojen lihaksia vahvistavilla harjoitteilla.
-
Iskunvaimennus ei vähennä loukkaantumisia.
-
Ota kenkien oma pohjallinen irti ja vertaa pohjallista omaan jalkaan. Jos jalka tulee pohjallisen reunan yli, niin kenkä on liian kapea. Kenkien kärjessä varpailla tulee olla liikkumatilaa eteenpäin ja sivusuunnassa. Kapea kärki estää jalan luiden normaalin liikkeen askelluksen aikana.
-
Kärjen ja pisimmän varpaan välissä tulee olla tilaa noin 1-1,5 cm käyttötarkoituksesta riippuen. Juoksu-, sisäpeli-, vapaa-ajan- ja hiihtokengissä 1-1,5 cm, mutta jalkapallokengissä ja piikkareissa voi riittää 1 cm. Lasten kengissä on hyvä olla lisäksi 0,2-0,5 cm kasvuvaraa.
-
Kävele ja juokse kengät jalassa kaupassa ennen kenkien ostamista. Varmista ettei kantapää liiku kengän sisällä.
-
Kenkien täytyy tuntua mukavilta. Jos ne eivät tunnu tai on pienikin epäilys, älä osta, vaikka joku niitä suosittelisi.
Kenkien huonoja ominaisuuksia
-
Suuri iskunvaimennus. Liiallisella iskunvaimennuksella jalka voi oppia huonon liikemallin.
-
Kapea lesti varpaiden kohdalta. Varpaat eivät pääse leviämään askelluksen aikana.
-
Suuri kärjen ja kannan välinen korkeusero. Jalan liike muuttuu.
-
Suuri jalan sisäkaaren tuki tai tukipohjalliset. Jos tukipohjallisia käyttää, tulisi samalla jalkoja vahvistaa harjoitteilla. Tukipohjallisia tulisi yleensä käyttää 6-8 viikkoa, kunnes jalan lihakset ovat harjoitteilla vahvistuneet.