top of page

Jalan tehtävät liikkuessa

​

Jalka toimii iskunvaimentimena

Kävellessä kannan osuessa alustalle, jalka toimii tehokkaana iskunvaimentimena. Liian tasaisilla alustoilla liikkuminen sekä tukevat ja kapeat kengät aiheuttavat jalan lihasten heikentymistä ja nivelten jäykistymistä, jolloin jalan iskunvaimennus heikkenee. Tällöin myös mm. polvi, lonkka ja alaselkä ylikuormittuvat, jolloin kipu saattaa esiintyä jalassa tai ylempänä kehossa. Jalka ei lähtökohtaisesti tarvitse ulkopuolista iskunvaimennusta kengistä.

​

Pyri liikkumaan paljon erilaisilla ja epätasaisilla alustoilla ja käytä kenkiä, jotka ovat tarpeeksi leveät varpaiden kohdalta, eivätkä tue jalkaa.

​

Jalka mukautuu erilaisille alustoille

Jalka on luotu liikkumaan erilaisilla ja epätasaisilla alustoilla. Jäykkä jalka ei pysty optimaalisesti mukautumaan erilaisille alustoille, vaan silloin tapahtuu virheellistä kuormitusta. Yliliikkuva jalka mukautuu alustalle, mutta heikot lihakset eivät pysty pitää jalkaa hyvässä asennossa. Tällöinkin tapahtuu virheellistä kuormitusta.

​

Useimmiten ali- ja yliliikkuvassa jalassa on heikkoja lihaksia. Vahvista aliliikkuvan jalan heikentyneitä lihaksia, jolloin kireiden lihasten liikkuvuus samalla paranee, sekä paranna liikkuvuutta. Yliliikkuvaa jalkaa tulee vahvistaa, jotta lihakset pystyvät pitää asentoa yllä ja kontrolloida jalan liikkeitä.

​

Jalka toimii jäykkänä vipuvartena

Askelluksessa jalan irrotessa alustasta jalka toimii jäykkänä vipuvartena. Jalka jäykistyy, kun jalkapohjan kalvojänne kiristyy 1 varpaan ojentuessa. 1 varpaan tulisi ojentua kävellessä vähintään 60 astetta. Jos 1 varvas ei ojennu normaalisti, silloin jalkapohjan kalvojänne ei pääse kiristymään tiukaksi jänteeksi ja ponnistus jää vajaaksi. Kantakalvon kiristyminen jalkapohjassa vetää kantaluuta jalkaterän etuosaa kohden ja saa aikaan sisäkaaren kohoamisen ylös. Jos sisäkaari ei pääse kohoamaan ylös, kuormittaa se kantakalvoa ja voi olla yksi syy jalkapohjan kipuun.

​

Pidä jalkapohjan kalvojänne ja 1 varvas liikkuvina, jotta jalkaterän sisäkaari pääsee kohoamaan ja jalka jäykistymään.

​

Lähteet:

Ahonen J, Sandström M 2011. Kävelyn neuraalinen säätely, sovellettu biomekaniikka ja havainnointi. Liikkuva Ihminen: Aivot, Liikuntafysiologia ja Sovellettu biomekaniikka. VK-Kustannus.

​

Saarikoski R, Stolt M, Liukkonenn I 2012. Alaraajojen ja jalkaterien rakenne ja toiminta. Terveet jalat. Duodecim.

bottom of page